Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 15:51 - Малко за 14 февруари
Автор: solitudine Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1302 Коментари: 0 Гласове:
0



 На 1 февруари се чества „Трифон Зарезан” – празника на лозарите и виното. Въпреки това, повечето хора спазват старият календар, като отдават почит към светеца на 14 февруари.

Празникът се нарича още Трихун, Трифко, Трифон пияница или Трифон чипия, поради сказанието за светеца, който отрязал носа си, когато отишъл да зарязва лозите. В този ден традицията е ритуалното зарязване на лозята.

Празничната  трапеза трябва да бъде приготвена с любов от страна на стопанката на къщата. По изгрев слънце  тя става, за да замеси пита, която приготвя от  1 килограм брашно и 1 чаена лъжичка сол. Пресява брашното, за да бъде пухкава питката. После го посолява и замесва тесто, прибавяйки 2 чаени чаши хладка вода. Меси тестото дълго, докато се появят мехурчета. След това оформя питата и я изпича. Покрива я с кърпа за да не исзъхне.

Трапезата се състои от питата, печено пилешко и най-хубавото вино, което се познава по синджира който образува в чашата.

Образа на св. Трифон се свързва с трансформация на старите богове Дионисий (при древните гърци) и Бакхус (при древните римляни). Дионисий е ”казал”, на гърците да пренесат лозята от Мала Азия и така виното било прехвърлено в Европа. От друга страна римляните разпространили лозарството на стария континент.

 

В последните години се появява още един празник, отдаден на обичта към любимите ни хора. Това е световният ден на влюбените – Свети Валентин. Името му идва от един от християнските мъченици на име Валентин, живял през 3 век. Двете най-известни легенди, свързани с него твърдят, че „вечерта преди смъртта му, изпратил любовно послание на дъщерята на тъмничаря си „ и „по време на забраната за женитба на римските войници, наложена от Клавдий II, Свети Валентин тайно женел влюбените двойки”.  В повечето от тези легенди датата свързана с мъченичеството на Свети Валентин е 14 февруари.

Първото записано сведение за Свети Валентин, свързано с романтичната любов е от 14 век. То е от Франция и Англия, където хората вярвали, че птиците се ухажват на 14 февруари. Това може да се прочете и в Parliament of Foules на Джефри Чосър, който казва:

„Това се праща на Свети Валентин,

когато всяка птица идва и избира своя другар”.

Традицията да се подаряват подаръци става все по-популярна с всяка изминала година, като розите, които се подаряват наброяват повече от 3 милиона.Съвременните символи на любовта са сърца и образа на крилатия Купидон. През 19 век ръчно писаните любовни послания се заместват от масово произвежданите картички. А откакто интернет се разпространява, милиони хора започват да изпращат електронни картички по имейл. 

 По света има различни начини за отбелязване на празника, ето някои от тях:

В България, мъжете подаряват на съпругите си цветя,най-често рози, символ на любовта.

В Япония традицията е малко по-различна от тази в другите страни. Там жените приготвят домашен шоколад за любимите си, или за мъжете към които изпитват чувства, и купуват шоколад за приятелите на които държат. Вече омъжените жени купуват подаръци за съпрузите си. За сметка на това, на 14 март мъжете връщат жеста и подаряват нещо на тези, които са ги зарадвали на 14 февруари.

Страстните французи подаряват бижута, докато в Дания хората изпращат едни на други сушени бели цветя.

Във Великобритания, неомъжените момичета стават преди изгрев, застават пред прозореца и се  заглеждат в преминаващите мъже. Според легендата, първият който видят ще бъде техния съпруг.

В Шотландия се организира фестивал на който се събират хората без партньор. На маса се поставят две шапки, за всеки пол, и вътре се пускат имената на присъстващите. Мъжете теглят листчета от шапката на жените и обратно – жените от шапката с мъжки имена. После се разделят по двойки и мъжете дават подаръци на „партньорките” си. В замяна жените закачат имената на мъжете над сърцата си или на ръкава си. После танцуват заедно. Понякога двойките стигат и до брак.

Има някои страни обаче, които се отнасят коренно различно към празника на влюбените.  В Саудитска Арабия, Свети Валентин е официално забранен, даже под заплаха за наказание с тежки глоби.

Според статистика на този ден 70% от празнуващите подаряват картички, 4% излизат с половинките си, 48% подаряват нещичко, 37% приготвят празнична вечеря, 33% подаряват бонбони, 30% отиват на вечеря в заведение и едва 19% подаряват цветя.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: solitudine
Категория: Лични дневници
Прочетен: 110760
Постинги: 42
Коментари: 76
Гласове: 245
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930